Wat is BTW ?

BTW is de afkorting van belasting toegevoegde waarde. Dit staat ook wel bekend als omzetbelasting. Belasting is iets wat we in onze maatschappij afdragen aan de overheid.

Wat houd dat precies in ?

BTW is een verbruiksbelasting, ook wel bekend als omzetbelasting. Bij elk product of dienst die je aanschaft is de btw al bij in gerekend. Bijvoorbeeld, de prijs van een computer is €750,- dan zit hier al de BTW van 21% ingerekend. Als de computer is betaalt dan draagt de winkel de omzetbelasting weer af aan de overheid.

BTW tarieven

Er zijn verschillende BTW-tarieven. Zo zijn er in Nederland 2 BTW-tarieven, 9% en 21%. Het tarief hangt a van het product of dienst die word aangeschaft. Zo vallen diensten vaak onder 9% omzetbelasting en commerciële producten vaak onder 21% omzetbelasting. Soms kunnen producten of diensten ook belastingvrij zijn. Voor meer informatie over het verlaagd tarief kun je terecht bij het overzicht 9% btw tarief.

Waarom betalen we belasting ?

In Nederland betalen we allemaal belasting, maar waarom ? De belasting is een inkomstenbron van de overheid. Dit geld word weer gebruikt om onze maatschappij te onderhouden en verder te ontwikkelen. Zo komt het belastinggeld indirect terug bij de betaler, maar in de vorm van bijvoorbeeld projecten en subsidies.