De toekomst van BTW een nationaal standaard btw tarief

2
1160
toekomst van btw

Je hebt nu allerlei verschillende tarieven voor de btw. Dit kan het lastig maken om soms te weten wanneer er nou welk tarief in rekening wordt gebracht. In de toekomst zou een idee kunnen zijn om een standaard btw tarief in te voeren voor alle producten. Ook voor producten naar het buitenland. Dit zou het een stuk gemakkelijker maken.

Stel je voor je neemt het gemiddelde van alle btw tarieven (9% en 21%) dan kom je uit op 15%. Als alle producten in de toekomst nu 15% btw zouden hebben hoef je ook niet meer na te denken hoeveel btw op een product zit. Ook met het terugvragen van BTW weet je dan dat je altijd 15% zou kunnen terugkrijgen.

Bij het kopen van een product of dienst met BTW

Hierdoor kun je ook zelf waarschijnlijk sneller dingen gaan berekenen als je iets koopt. Bijvoorbeeld je koopt een laptop en je vraagt je af hoeveel btw er op zit en hoeveel het dus is wat je terug kan krijgen. Bij een standaard tarief van 15% weet je dat het gewoon 15% is. Je pakt je calculator erbij en doet het bedrag van de laptop gedeeld door 115, en dat bedrag doe je maal 15. Zo heb je je btw direct makkelijk berekend.

Ook zal het waarschijnlijk zo zijn dat je meer met BTW bezig gaat omdat het zo makkelijk is om het te berekenen. Hierdoor zul je waarschijnlijk veel bewuster bezig zijn met wat je koopt en wat niet. Ook zou dit je financiƫle overzicht een stuk makkelijker kunnen maken in de toekomst.

Bij het in rekening brengen van btw op producten en diensten

Het standaard tarief van 15% zou het ook een stuk makkelijker maken om btw in rekening te brengen. Je weet gewoon dat het altijd 15% is. Niet meer te veel moeite doen met het opstellen van een factuur. Gewoon 15% eronder en klaar.

Hoe zit het dan met producten die je wilt stimuleren ?

Normaal gesproken hebben we een algemeen btw tarief en een verlaagd btw tarief. Het verlaagde btw tarief is ook bedoeld om bepaalde producten te stimuleren met name de basis behoeften van mensen.

Bij producten en diensten die je wilt stimuleren zou eigenlijk een vrijstelling van BTW moeten komen. Dit zorgt voor een toename van de verkoop van dat product. Hierdoor kunnen we bepaalde bijvoorbeeld gezondere keuzes stimuleren.

Een goed voorbeeld hiervan is vegetarische producten.

  • Vegetarische producten zijn gezond
  • Het zorgt voor minder dierenleed
  • Het zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen

Dit zijn positieve dingen die gestimuleerd zouden moeten worden. Er zou hier een nieuwe regel op kunnen komen waarbij hier een vrijstelling van btw voor geldt. Dus dat mensen geen 15% maar 0% btw betalen op bijvoorbeeld vegetarische producten.
Hierdoor zien mensen in de winkel ook duidelijk een verschil dat vegetarische producten goedkoper geworden zijn. En misschien wel in sommige gevallen goedkoper dan vlees.
Dit kan iets zijn waarbij de btw een positief effect kan hebben op de mens, de dieren en het milieu. Dan geen verlaagd tarief maar gewoon vrijstelling van BTW. Om het niet te verlagen maar gewoon vrijstelling te geven geef je ook een statement af waarbij je aangeeft dat dit echt belangrijk is.

Dit is een fictieve schets van hoe de toekomst eruit zou kunnen zien met betrekking tot ons BTW systeem.

Wil je de btw berekenen over een bedrag ? Gebruik de btw calculator om je btw op een product of dienst te berekenen.


2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here