Te laat met je btw-aangifte, wat nu ?

0
747
btw aangifte te laat

Je btw aangifte te laat indienen, door omstandigheden zou dit kunnen gebeuren. Echter wil je dit wel voorkomen natuurlijk. Maar hoe werkt het eigenlijk als je je btw aangifte te laat indient ?

Wanneer moet de btw aangifte worden ingediend ?

De btw aangifte moet elk kwartaal worden ingediend, dus 4 keer per jaar. Na elk kwartaal heb je een maand de tijd om de btw aangifte in te dienen. Dus voor kwartaal 1 moet je in de maand April de aangifte hebben ingediend over de maanden Januari, Februari en Maart. Na de uiterste datum waarop de aangifte ingediend moet zijn volgt een coulance termijn van 7 kalenderdagen.

Wat is een coulance termijn ?

Een coulance regeling bestaat zodat je na de uiterste datum alsnog je btw aangifte in kan dienen waarin nog geen sprake is van een verzuimboete. Een soort tweede kans om je fout recht te zetten, echter word hier wel een aantekening van gemaakt en kan dit worden meegenomen in toekomstige beslissingen m.b.t. je onderneming bijvoorbeeld als je nogmaals een te late btw aangifte indient kan er sprake zijn van een verzuimboete.

Uitstel aanvragen

Het kan zijn dat u door omstandigheden uw aangifte niet op tijd kunt indienen. U kunt dan uitstel van aangifte bij de belastingdienst aanvragen. Dit moet echter wel vóór de uiterste inleverdatum. Uitstel kun je aanvragen via de belastingdienst.

Een onjuiste of onvolledige aangifte

Stel je bent iets vergeten bij de btw aangifte, of je hebt bepaalde regels verkeerd geïnterpreteerd waarbij je aangifte onjuist is maar je reden wel geaccepteerd kan worden door een rechter. In dit geval ontvang je hierover geen boete. Echter als er sprake is van opzettelijk vergrijp kun je hier wel een boete over krijgen. Een vergrijpboete kan oplopen tot 100% van het te betalen belasting.

Het is belangrijk om je btw aangifte op tijd in te dienen om mogelijke complicaties en boetes te voorkomen. Zorg er voor dat je de juiste datums in je (digitale) agenda zet zodat je ze niet mist. Mocht er toch iets tussenkomen, vraag dan zo spoedig mogelijk uitstel aan bij de belastingdienst en dien de aangifte alsnog in.

Tip: Gebruik de btw calculator bij het maken van je aangifte.
Zo kun je gemakkelijk zien wat de prijs inclusief en exclusief btw is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here