BTW op treinkaartje

Reis je ook wel eens met de trein of ander openbaar vervoer ? Dan heb je vast wel eens een treinkaartje gekocht. Dan betaal je hier uiteraard ook belasting over. Maar hoe bereken je deze belasting en hoe zet je die op de factuur ?

BTW op treinkaartjes en openbaar vervoer

Voor het openbaar vervoer geld een BTW tarief van 9%. Dit BTW tarief zit altijd al bij de prijs van de reis in. Dus als je treinkaartje 45,- euro is dan zit hier al 9% BTW op.

btw op treinkaartje

BTW berekenen op je treinkaartje

De BTW zit dus al bij de prijs van het treinkaartje in. De NS bepaald dus een bepaalde prijs voor een kaartje 100% en daar komt de BTW bij op 9% dus is een treinkaartje 109%. Als je hiervan de BTW wilt berekenen moet je dus de prijs van het trein kaartje delen door 109% en vervolgens vermenigvuldigen met 9.

Je kunt het bedrag in de BTW calculator invullen. Zet het BTW tarief op 9% en vink de optie “inclusief BTW” aan. Dan vind je onder “BTW bedrag” de belasting die word gerekend over het treinkaartje.

Hierbij een eenvoudig voorbeeld van de rekensom:

  • Treinkaartje incl. BTW € 25,47
  • Treinkaartje excl. BTW is € 25,47 / 109 * 100 = € 23,37
  • BTW van het treinkaartje is €25,47 / 109 * 9 = € 2,10

Op de website van ov-chipkaart kun je een specificatie aanvragen voor jouw ritten. Dit is verplicht voor de belastingdienst bij aangifte hierover en tevens functioneert het als bewijslast.

Wilt u meer informatie over goederen en diensten die onder het lage btw tarief van 9% vallen ? Kijk dan eens op het overzicht van 9% btw tarief.