BTW op wijn

De meeste inwoners van Nederland vinden een glaasje wijn wel lekker, maar hoeveel belasting betaal je nou eigenlijk op wijn ?

Belasting op wijn en andere alcoholische dranken

Voor wijn geld het algemene BTW tarief van 21%. Dit heeft te maken met de hoeveelheid alcohol die in wijn zit. Als een alcoholisch drankje meer dan 1,2% alcohol bevat valt het onder het algemene BTW tarief van 21%. Voor bieren geld er een andere regel. Voor bieren geld dat het biertje een alcohol percentage bevat van 0,5% of hoger, dan valt dit bier ook onder het algemeen BTW tarief van 21%. Als een biertje minder dan 0,5% alcohol bevat geld het lage BTW tarief van 9%, ditzelfde geld voor andere alcoholische dranken met een alcoholpercentage onder de 1,2%.

btw op wijn

BTW berekenen op een glas wijn

Stel je zit aan tafel bij een restaurant en besteld een glas wijn. Hiervan wil je graag de belasting berekenen. De belasting zit altijd al bij de prijs in tenzij anders is aangegeven. Dus de prijs van een glas wijn is 100% + het algemene BTW tariefvan 21%, omdat wijn meer dan 1,2% alcohol bevat. Dit maakt de totale prijs 121%. Om de BTW van het glas wijn uit te rekenen deel je de prijs van het glas wijn door 121% en vermenigvuldig je dit getal met 21%.

Je kunt het bedrag in de BTW calculator invullen. Zet het BTW tarief op 21% en vink de optie “inclusief BTW” aan. Dan vind je onder “BTW bedrag” de belasting die word gerekend over het glas wijn.

Hierbij een eenvoudig voorbeeld van de rekensom:

  • Wijnglas incl. BTW € 4,80
  • Wijnglas excl. BTW is € 4,80 / 121 * 100 = € 3,97
  • BTW van het Wijnglas is €4,80 / 121 * 21 = € 0,83

Let op!
Accijns is iets anders dan belasting. Accijns is een extra heffing, naast de BTW. Wanneer wij deze producten kopen en dus de accijns betalen, draagt de winkelier deze heffing af aan de belastingdienst. De accijns tarieven kunt u vinden onder “accijns” op de website van de belastingdienst.