Btw op vliegtickets

We zijn in Nederland gewend dat we belasting betalen over producten en diensten zoals het openbaar vervoer, maar hoe zit dat met vliegtickets ? Zit er btw op vliegtickets ? Het antwoord is simpel, er zit geen btw op vliegtickets.

btw op vliegtickets

0% btw op vliegtickets

Hier ontstaat veel verwarring door omdat we normaal gesproken belasting betalen op al het openbaar vervoer en transport. De belastingdienst maakt hier dus een uitzondering op. Op vliegtickets geld het 0% belastingtarief. Daarnaast kan luchthavenbelasting ook verwarrend werken op de factuur van een vliegticket.

Luchthavenbelasting

Luchthavenbelasting is het bedrag wat per passagier door luchthavens aan vliegtuigmaatschappijen word berekend. Dit berekenen de vliegtuigmaatschappijen weer door naar de passagiers. Dit is echter ook geen overheidsbelasting en kun je deze kosten ook niet van je belasting aftrekken.

Zakelijke vluchten

Zoals hierboven genoemd zit er op vliegtickets dus geen btw. Luchthavenbelasting is geen overheidsbelasting en heeft niets met de btw te maken. Omdat er dus geen btw word betaald valt er ook geen btw terug te vorderen. Je kan de kosten voor de vliegtickets wel van de winst aftrekken als deze voor zakelijk gebruik zijn aangeschaft natuurlijk. Hierdoor betaal je minder belasting over je winst.