BTW op parkeren, soms wel en soms niet

In Nederland is het gebruikelijk om te betalen voor het parkeren van je auto. Maar hoe zit het met de belasting over parkeren ? Moet je BTW betalen over parkeren ?

BTW op parkeren

Hiervoor moeten we eerst kijken hoe parkeergelegenheden door de belastingdienst worden herkend en of er ook verschil is tussen verschillende parkeer opties en hoe dit zich uit in de btw.

De belastingdienst ziet parkeren als een dienst. Er word een dienst aangeboden namelijk een parkeerplek! Wel zit er verschil in wie de parkeer plaats aanbied. Niet elke parkeerkosten zijn namelijk belast met btw.

btw op parkeren

Verschillende parkeer gelegenheden

Allereerst moet er onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten parkeergelegenheden. Als je je voertuig aan de straat parkeert dan betaal je het parkeergeld aan de gemeente. Als je je voertuig in een commerciële parkeergarage parkeert zoals Q-park betaal je het parkeergeld aan een bedrijf.

Parkeren aan de straat

Als je je auto aan de straat parkeert zit er geen btw over het parkeergeld. Dit komt omdat deze parkeerplekken door de gemeente worden beheerd en je in feite parkeerbelasting betaalt. Het is geen zakelijke transactie en hierdoor kun je ook geen btw terugvorderen bij de belastingdienst. Je kan ze natuurlijk wel opgeven als kosten aangezien dit niets met de btw te maken heeft.

Parkeren in een parkeer garage

Parkeergarages zijn meestal commerciële organisaties en daarom betaal je hierover wel BTW. De BTW die word berekend over parkeren is 21%. Als je deze parkeerkosten dus maakt met een zakelijk doeleind kun je zo ook weer terugvragen.

BTW berekenen op je parkeerbon

Stel je rijd naar de binnenstad om een winkel te bezoeken. Je parkeert hier bij een commerciële parkeergarage en de parkeerkosten bedragen € 2,50 per uur. Je wilt een uur parkeren. De prijs van het parkeren is 100% + 21% btw, dit maakt de totale prijs 121%. Om de BTW van de parkeerbon uit te rekenen deel je de prijs van € 2,50 door 121% en vermenigvuldig je dit getal met 21%.

Je kunt het bedrag in de BTW calculator invullen. Zet het BTW tarief op 21% en vink de optie “inclusief BTW” aan. Dan vind je onder “BTW bedrag” de belasting die word gerekend over het glas wijn.

Hierbij een eenvoudig voorbeeld van de rekensom:

  • Parkeerprijs incl. BTW € 2,50
  • Parkeerprijs excl. BTW is € 2,50 / 121 * 100 = € 2,07
  • BTW van het parkeergeld is €2,50 / 121 * 21 = € 0,43

Let op!
Als je gebruik maakt van een parkeer app dan betaal je geen BTW over parkeerkosten op straatplaatsen. Wel betaal 21% over de service die de parkeer applicatie aan jou verleent. Dit kunnen o.a. registratiekosten, transactiekosten en servicekosten zijn.