BTW op fietsen en e-bikes

In Nederland fietsen we regelmatig en worden e-bikes steeds populairder, maar hoeveel BTW betalen we eigenlijk op een fiets of e-bike ?

BTW op fietsen

In Nederland geld een algemeen btw tarief van 21% en dit geld ook voor fietsen. Op elke fiets word een btw tarief berekend van 21%. Voor het repareren van fietsen gelden andere regels. In België zijn is momenteel het btw tarief verlaagd van 21% naar 6%.

btw op fietsen

BTW op fietsreparaties

Voor het repareren van fietsen geld het lage btw tarief van 9%. Dit geld voor elektrische fietsen en normale fietsen. Reparatie van snorfietsen, brommers en scooters vallen onder het 21% tarief.

Bepaald materieel wat gebruikt word voor fiets reparaties vallen ook onder het verlaagd tarief van 9% denk hierbij aan olie, vet en plakmateriaal wanneer je een lekker band hebt. Voor meer informatie kunt u terecht bij fietsen reparaties belastingdienst.

BTW berekenen op je fiets of e-bike

De BTW zit dus al bij de prijs van het fiets of e-bike in. De fietsenhandelaar bepaalt een bepaalde prijs voor de (elektrische) fiets en daar word 21% bovenop berekend. De totale prijs van de fiets betreft 121%.

Je kunt het bedrag in de BTW calculator invullen. Zet het BTW tarief op 21% en vink de optie “inclusief BTW” aan.

Hierbij een eenvoudig voorbeeld van de rekensom:

  • Fiets incl. BTW € 1200,
  • Fiets excl. BTW is € 1200 / 121 * 100 = € 991,74
  • BTW van de fiets is € 1200 / 121 * 21 = € 208,26

Op de website van de belastingdienst kun je meer informatie vinden over de btw kosten van het aanschaffen van fietsen en reparaties hiervan.

Bent u een ondernemer ? Voor ondernemers zijn er wel fiscale voordelen om over te stappen naar elektrische varianten voor transport. Denk hierbij aan he bezorgen van goederen of eten.