Btw op bloemen

Bloemen, in Nederland groeien er veel verschillende soorten en is het een van onze export producten. Van prachtige tulpen tot romantische rozen we houden er allemaal wel eens van. Maar hoeveel belasting betalen we nu eigenlijk over deze mooie bloemen ? Is er btw op bloemen ?

Btw op bloemen

Sierteeltproducten

Bloemen worden gezien als sierteeltproducten en hier bestaan verschillende categorieën in. Om te weten hoeveel btw je betaalt op bloemen moet je eerst kijken onder welke categorie je bloemen vallen.

Btw op bloembollen

Bloembollen vallen onder het verlaagd btw-tarief van 9%. Een aantal veel voorkomende bloembollen die we in Nederland zien zijn tulpen en narcissen. Dahliaknollen, dahliastekken en knollen van aronskelken vallen ook onder de categorie bloembollen.

Btw op bloemen

In de categorie bloemen zit nogal een verschil waardoor een gedeelte onder het verlaagd btw tarief valt en een gedeelte onder het normale tarief van valt. In de volgende gevallen word het verlaagd btw tarief van 9% berekend :

 • gedroogde bloemen
 • orchideeën
 • anthuriums
 • bloem boeketten

Onder het normale btw tarief van 21% vallen :

 • geverfde bloemen
 • gestabiliseerde bloemen
 • gedroogde plantaardige producten, al dan niet geverfd
 • melanges van met geurstoffen gearomatiseerd gedroogd plantenmateriaal
 • kunstbloemen

Bloemstukken

Bloemstukken vallen onder het normale btw tarief van 21% op een aantal uitzonderingen na. Als je als groothandelaar bloemstukken verkoopt aan kleinhandelaren voor een verkoopprijs van maximaal € 7 exclusief btw, dan vallen deze bloemstukken onder het verlaagd btw tarief van 9%. Dit geld ook als je deze bloemstukken aan particulieren verkoopt.

Heb je bloemstukken ingekocht als kleinhandelaar onder het verlaagd btw tarief van 9% ? Dan blijven deze bloemstukken onder het 9% tarief vallen ook als je ze voor een hogere verkoopprijs verkoopt.

Planten

Planten, denk hierbij aan stekmateriaal, aquariumplanten, graszoden vallen onder het verlaagd btw tarief van 9% behalve algen. Tenzij deze als voedingsmiddel gebruikt word. Kijk voor de lijst van planten op de website van de belastingdienst.

Boomkwekerijproducten

Deze categorie valt ook onder het verlaagd btw tarief. Er word 9% btw berekend op bomen, struiken, takken. Op kerstbomen word ook een verlaagd btw tarief berekend van 9%.

Samengevat : Sierteeltproducten, zoals bloembollen, bloemen, planten en boomkwekerijproducten vallen onder het 9%-tarief. Bloemstukken vallen onder het 21%-tarief.

BTW berekenen van een bloemstuk

Stel je wilt een bloemstuk kopen van een bloemist en wilt berekenen hoeveel de BTW hier van is. Over een bloemstuk word 21% btw berekend. De totale prijs van het bloemstuk is dus 121%. Om de btw hiervan uit te rekenen deelt u de prijs van het bloemstuk door 121%, het bedrag wat hier uit komt vermenigvuldigt u met 21% en dan krijgt u de belasting.

Hierbij een eenvoudig voorbeeld van de rekensom:

 • Bloemstuk incl. BTW € 25,00
 • Bloemstuk excl. BTW is € 25,00 / 121 * 100 = € 20,66
 • BTW van het schilderij is €25,00 / 121 * 21 = € 4,34

Je kunt het bedrag ook in de BTW calculator invullen. Zet het BTW tarief op 21% en vink de optie “inclusief BTW” aan.