BTW op Bitcoin

Bitcoin en Cryptovaluta (digitale currencies) zijn onderwerpen de we in deze tijd steeds meer om ons heen horen, maar hoe zit het met de belasting over je Bitcoins en andere Cryptovaluta ? Moet je hier BTW over betalen ?

BTW op Bitcoin en andere Cryptovaluta

Hiervoor moeten we eerst kijken naar hoe Bitcoin en Cryptovaluta worden herkend door de belastingdienst. De belastingdienst ziet Bitcoin en Cryptovaluta als digitale ruilmiddelen waar geen (officiële) centrale tegenpartij zoals een bank aan te pas komt. Het word dus niet gezien als “geld” maar als digitaal ruilmiddel.

btw-op-bitcoin

Verschillende situaties

Omdat Bitcoin en Cryptovaluta niet als geld worden gezien worden ze wel gezien als bezittingen en moet hier wel belasting over betaald worden. Hoe u aangifte moet doen van Bitcoins en Cryptovaluta hangt af van uw situatie.

Ik bezit persoonlijk Bitcoin en/of Cryprtovaluta

In dit geval behoren uw Bitcoins en Cryptovaluta tot uw bezittingen. Deze dient u op te geven in box 3 wanneer u de belastingaangifte doorgeeft. De prijs die u hier moet hanteren is de prijs die uw Bitcoins waard waren op 1 Januari. Hierbij kunt u de prijsvan uw eigen omwissel platform (Exchange) gebruiken.

Het minen van Bitcoin en Cryptovaluta

Als u Bitcoin of andere cryptocurrencies mined dan kost dat uw veel computerkracht en energie die ook veel geld kosten. Hierdoor hoef je je inkomsten door het minen van cryptovaluta niet door te geven. Als de opbrengst hoger is dan de gemaakte kosten dan kan er sprake zijn van inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming en moet u uw inkomsten aangeven in uw belastingaangifte.

Het handelen in Cryptovaluta

Ook al word Cryptovaluta niet gezien als regulier geld het handelen hierin valt wel onder dezelfde regels als het handelen in reguliere currencies zoals de dollar of the yen. U hoeft de opbrengst van de handel niet aan te geven in de aangifte. Maar let hier wel op want als u met extra arbeid bovenop uw beleggingsactiviteiten, vaak extra inkomsten verdient dan moet u die wel aangeven en valt die wederom onder inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming.

Let op: Voor bv’s gelden andere regels, als bv moet uw de resultaten van het minen en handelen tot uitdrukking in de in de winst-en-verliesrekening brengen.

BTW berekenen op je Bitcoin

Als je in het bezit bent van Bitcoins dan moet je vermogensbelasting betalen over je Bitcoin of andere Cryptovaluta. Vanaf 2018 wordt de grondslag sparen en beleggen in box 3 toegerekend aan een spaardeel en een beleggingsdeel. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van drie belastingschijven. Over het spaardeel en het beleggingsdeel wordt een forfairtair rendement van 0,13% en 5,60% genomen:

Grondslag sparen en beleggenHeffingsvrij vermogenSpaardeel 0,13%Beleggingsdeel 5,60%
t/m €71.650€30.36067%33%
van €71.650 t/m  €989.736€30.360 21%79%
vanaf €989.736€30.360 0%100%

Over het fictieve rendement betaal je vervolgens 30 procent vermogensrendementsheffing. Alles onder 30.360 euro is heffingsvrij vermogen en hier hoeft u dus ook geen belasting over te betalen.

Accepteert uw Bitcoins en Cryptovaluta in uw winkel of webshop ? Hier moet wel belasting over betaald worden, vind hier de belasting tarieven en met behulp van de BTW calculator kunt u de belasting uitrekenen.