BTW op kunstwerken

Als je een schilderij of een beeldhouwwerk van iemand koopt, hoeveel belasting word er dan op berekend ? En waar ligt dit aan ? Belasting op kunstvoorwerpen zoals schilderijen, beeldhouwwerken of zelfs zeefdrukken liggen een beetje ingewikkeld. Het btw tarief verschilt namelijk nogal in verschillende situaties van het aanschaffen van kunst. 

btw op kunstwerken

Belasting op kunstwerken

Er zijn een aantal onderwerpen die bepalen of het btw tarief van 9% of 21% geld voor een bepaald kunst voorwerp. De volgende kunst voorwerpen vallen onder het 9% btw als :

 • Het kunst object geïmporteerd word uit een niet EU land 
 • Het kunst object word geleverd door de kunstenaar zelf of uit zijn naam (bijvoorbeeld de galerij van de kunstenaar)

Kunstwerken

 • Alle soorten schilderijen. Denk hierbij ook aan collages, tekeningen, creatieve afbeeldingen en schetsen gemaakt door de kunstenaar zelf. Dit geld dus ook als je bijvoorbeeld bij een galerie een bepaald schilderij wilt kopen van een bepaalde kunstenaar, en die kunstenaar werkt in samenwerking met de galerie dan geld nog steeds het tarief van 9%. Dit omdat je het kunstwerk koopt vanuit een winkel die uit naamvan dek kunstenaar zijn of haar werk verkoopt. 
 • Litho’s, dit is een bepaalde methode waarbij de afbeelding word gemaakt volgens het principe dat water en vet elkaar afstoten. Dit is vrij specialistische vorm van afbeeldingen drukken en valt ook onder het lage tarief van 9%. Originele gravures, etsen, houtsneden vallen hier ook onder maar alleen als ze met de hand zijn gemaakt. Technieken mechanische en fotomechanische reproductietechnieken mogen hierbij niet gebruikt zijn. 
 • Zeefdrukken, maar ook deze moeten met de hand zijn gemaakt, genummerd en gesigneerd. Hierbij geld ook een maximale oplage van 250 stuks, ga je hierboven dan geld het algemene btw tarief van 21%.  Onder zeefdrukken vallen ook bedrukte t-shirts, maar ook deze moeten wel met de hand zijn bedrukt, genummerd en gesigneerd. 
 • Beeldhouwwerken, denk hierbij ook aan standbeelden en installaties. 
 • Borduurwerk en wandtextiel met een maximale oplage van 8 stuks. Het borduurwerk moet volgens ontwerp van de kunstenaar met de hand zijn gemaakt. Dit geld ook voor behang en wandtextiel. Dus bij het meeste behang wat u in een woning winkel zou aanschaffen zit een btw tarief op van 21% tenzij het met de hand gemaakt is en het het ontwerp van de kunstenaar zelf is. 
 • Kunstwerken en/of voorwerpen gemaakt van keramiek die ook handgemaakt zijn door de kunstenaar zelf vallen onder he lage btw tarief van 9%. Als het keramiek in serie is gemaakt dan valt het onder het algemeen btw tarief van 21%. Voorbeelden van keramiek werk zijn aardewerk, steengoed en porselein, maar daarnaast valt ook te denken aan glas kunstwerken die keramiek gebruiken. 
 • Emailwerk zoals edelstenen vallen hier ook onder als de kunstenaar het zelf ontworpen e gemaakt heeft, genummerd en gesigneerd. Hierbij geld ook een maximale oplage van 8 stuks, daarboven word het btw tarief van 21% berekend. 
 • En tot slot foto’s die zijn gemaakt door de kunstenaar zelf en daarnaast ook door de kunstenaar of onder toezicht van de kunstenaar zijn gedrukt, genummerd en gesigneerd. Hierbij geld ook een maximale oplage van 30 afdrukken. 

Zoals je ziet is het vaak heel belangrijk dat de kunst objecten door de kunstenaar zelf zijn gemaakt.   En dat het geen print van een print is of niet direct van de kunstenaar of zijn of haar galerie komt. 

Kunstwerken die onder het 21% btw tarief vallen

 • Bouwtekeningen vallen onder het 21% btw tarief, dit komt doordat dit niet direct word gezien als een kunst object. Technische en topografische tekeningen vallen hier ook onder.
 • Objecten en voorwerpen die zelf door iemand versierd worden. Dit word niet gezien als een kunstenaar die een kunst object zelf maakt maar iemand die een ander voorwerp van een versiering voorziend. Het is wel toegestaan om voorwerpen te gebruiken bij kunst installaties, deze vallen dan wel onder het lage btw tarief van 9%. 
 • Schilderwerk van decors voor theaters en studio’s. Stel je voor je bent een kunstenaar en krijgt als opdracht een muurschildering te maken voor een muziekstudio. Dan hoort u hier 21% btw over te factureren. 
 • Bepaalde gebruikersvoorwerpen denk herbij aan kledingstukken die zijn geschilderd maar nog wel bedoeld zijn om te dragen. Lijkkisten of urnen die de kunstenaar heeft gemaakt voor begrafenissen. Het gaat hier om kunstvoorwerpen die het karakter hebben van een gebruiksvoorwerp en waar het kunstzinnige karakter ondergeschikt staat aan het gebruikskarakter. Op de website van de belastingdienst kun je de lijst vinden van gebruikersvoorwerpen.

Verhuur van kunstwerken

Het verhuren van kunstwerken en objecten door de kunstenaar zelf valt on het 9% btw tarief. Dus als een kunstenaar zelf of de galerie in naam van de kunstenaar een schilderij uitleent voor een activiteit dan valt dit onder het lage btw tarief van 9%. Als een bepaalde instelling of iemand anders een kunst object uitleent dan valt dit onder het algemene btw tarief van 21%.

BTW berekenen van een kunstwerk

Stel je wilt een schilderij kopen van een kunstenaar en wilt berekenen hoeveel de BTW hier van is. Je koopt het schilderij van de kunstenaar zelf dus is het btw tarief 9%. De totale prijs van het schilderij is dus 109%. Om de btw hiervan uit te rekenen deelt u de prijs van het schilderij door 109%, het bedrag wat hier uit komt vermenigvuldigt u met 9% en dan krijgt u de belasting.

Hierbij een eenvoudig voorbeeld van de rekensom:

 • Schilderij incl. BTW € 650,00
 • Schilderij excl. BTW is € 650,00 / 109 * 100 = € 596,33
 • BTW van het schilderij is €650,00 / 109 * 9 = € 53,77

Je kunt het bedrag ook in de BTW calculator invullen. Zet het BTW tarief op 9% en vink de optie “inclusief BTW” aan.

Voor een compleet overzicht welke producten en diensten onder het lage btw tarief van 9% vallen kunt uw naar het overzicht 9% BTW tarief.