Belasting en cryptocurrencies

0
640
belasting en cryptocurrencies

Crypto valuta zijn steeds meer van deze tijd en het is ook niet vreemd als je in het bezit bent van een digitale valuta (cryptocurrencies).  Het is een opkomende markt waar al veel geld in gemoeid gaat. Omdat er met het handelen van crypto valuta niet altijd een bank te pas komt vergeten gebruikers het ook wel eens op te geven in de aangifte en bestaat er enige onduidelijkheid hierover betreft de blasting hierop.

Wat zijn cryptovaluta’s ?

Crypto valuta’s zijn virtuele ruilmiddelen ook wel coins genoemd. Een belangrijk kenmerk van crypto valuta is dat er geen 3e partij bij komt kijken die een transactie goed moet keuren zoals een bank. Een bank werkt als centrale partij die het geld beheert van zijn klanten waarbij de bank transacties goed moet keuren en bevestigen. Bij cryptocurrencies is er geen centrale partij maar is het netwerk gedistribueerd over de gebruikers en waarbij transacties goedgekeurd worden door middel van consensus in het systeem.

Bitcoin, de bekendste onder de crypto munten

Bitcoin is in 2009 gecreëerd door een of meerdere personen onder het pseudonym Satoshi Nakamoto. Sinds de komst van Bitcoin groeit de adoptie en is die nog steeds in volle groei. We zien steeds meer bedrijven deze crypto munt accepteren als betaalmiddel en steeds meer investeerders kopen Bitcoins en speculeren hiermee op de prijs van de munt.

Belastingen op cryptovaluta

Voor cryptovaluta zijn er verschillende regelingen voor de belasting. Welke regeling bij jou van toepassing is hangt af van je situatie.

Particulieren die crypto valuta bezitten

Cryptovaluta word hierin gezien als vermogen en valt daarom on box nr. 3. Van uw cryptovaluta geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum). U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwissel platform bijvoorbeeld Binance. Als bijvoorbeeld het handelen in cryptovaluta je algemene inkomstenbron is valt dit onder je inkomsten en betaal je hier inkomstenbelasting over.

Bent u als particulier crypto valuta aan het minen ?

Minen is als je je computerkracht gebruikt om transacties te verifiëren, hier ontvang je een vergoeding voor. Maar vaak zijn de kosten van de computercapaciteit die nodig is om te minen even groot als de opbrengst. De belastingdienst gaat ook uit van geen voordeel in eerste instantie. Als de opbrengst van het minen groter is dan de kosten dan kan er sprake zijn van inkomsten uit overig werk en moet je deze wel opgeven bij je aangifte.

Ontvang je loon in cryptovaluta ?

Als je als particulier loon ontvangt in crypto valuta dan gelden hier dezelfde regels als bij fiat geld, zoals euro’s. Er moet wel belasting over betaald worden, dit word berekend van het moment dat je ze ontvangt van de werkgever.

Ondernemers en cryptovaluta

Uitbetaald worden in cryptovaluta voor diensten

Stel je werkt als programmeur en je accepteert Bitcoin voor betalingen. Dan moet je het bedrag wat uitbetaald is in Bitcoins omrekenen naar Euro’s. Het omgerekende bedrag reken je tot je omzet.

Cryptovaluta betalingen accepteren voor aankopen

Als u voor uw diensten of leveringen wordt betaald in cryptovaluta, moet u deze omrekenen naar euro’s. Bij uw btw aangifte geeft u het bedrag in euro’s op.

DELEN
Vorig artikelTe laat met je btw-aangifte, wat nu ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here